Máme šest příchutí v BIO kvalitě. Tři vepřové a tři hovězí. Chtěli jsme podpořit tuto formu zemědělské produkce. Existuje zde záruka v podobě dohledu kontrolních orgánů, že bylo se zvířetem během jeho života zacházeno s citem. Mělo dost místa na spaní a pohyb, mělo kvalitní krmivo, většina hovězího dobytka v tomto režimu se většinu roku pase. Nenarážím rozhodně na to, že by to tak nedělali i sedláci, kteří tuto značku nepoužívají. To ani omylem a věřím, že jich spousta v ČR i jinde pečuje o zvířata ohleduplně. U masa se známkou Bio to vím ale jistě. Takže si nepředstavujte nějaké přivazování ke stromům.
Ptáte se často, jestli si u nás na BIO farmě chováme vlastní dobytek na sušené maso.
Ano, s kolegyní provozujeme i bio farmu, ale všechny naše kozy a krávy se dožijí zaslouženého klidného stáří. Jsou pouze na mléko. Sušené maso vyžaduje jen určité části, jak jsem již zmiňoval. Nejsme řeznictví ani restaurace, abychom mohli využít celou krávu. Takže musím spoléhat na to, že jatka nebo distributor masa mi prodá kýtu, restauraci oháňku na polévku, uzenáři střívko na klobásy a steakhouse dostane tu svíčkovou na bifteky. Naše maso pochází buď z chovů na jižní Moravě nebo v případě BIO masa doslova z celé Evropy. V České republice je stále ještě velmi složité maso v BIO kvalitě sehnat. Snad v budoucnu.
Troška naší farmářské recese.