Jednoduše je to maso, které je konzervované vysušením. Druhů konzervace je celá řada (vaření, uzení, nakládání do soli a další). Sušení je jedním z nich. Je to způsob, jak maso uchovat jako zásobní surovinu. Ke zkažení masa dochází, když necháme bakterie, aby se v něm množily. Množení zabráníme tím, že jim například sebereme vodu vysušením. Takové maso vydrží potom v komoře klidně rok.
Takže je syrové?
Maso je syrové, a zároveň není. Vysušením dojde k uzavření povrchu masa a ani v nejmenším nepřipomíná syrové. Pokud se ptáte třeba na parazity, tento problém je samozřejmě ošetřený. Každý kus dobytka je přímo na jatkách vyšetřen na přítomnost parazitů veterinářem. My, jako výrobci, podléháme kontrole ze strany Krajské veterinární správy, která provádí minimálně šestkrát do roka kontrolu, zda je u nás vše v pořádku a bezpečné. Odebírají vzorky produktů, aby případným problémům zamezili. My maso krájíme ručně na tenké plátky a provádíme tím tedy i vizuální kontrolu. No a pro jistotu necháváme maso přejít na 15 minut teplotou nad 70 °C, která nám případné parazity i bakterie zničí.